Citeste

Stiri

DELTACRAFT vernisaj - 29.11 - 1

DELTACRAFT mestesug + design contemporan in premiera in Romania

Colectia DELTACRAFT mestesug + design contemporan a fost prezentata in premiera in Romania, duminica, 29 noiembrie, in cadrul unui vernisaj organizat la Galeria Galateca din Bucuresti, de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

 

Trei designeri romani contemporani: Ana Botezatu, Pop Emese si Ciprian Manda si 11 mestesugari din Delta Dunarii: Toader Calciu, Paraschiva Galateanu, Paraschiva Constantin, Florica Arion, Jenica Nicolae, Mircea Ghincu, Florian Toma, Costel si Verginica Crimschi, Costel Moise, Gabi Iaba se afla in spatele celor 13 obiecte de design contemporan, care imbina designeul romanesc progresiv cu mestesugurile din Delta Dunarii.

 

Amprenta a multiculturalitatii etnice a celor 12 etnii care traiesc in Delta, colectia DELTACRAFT a starnit interesul publicului avand in vedere prezenta numarui mare de vizitatori aflati doar in prima seara de prezentare a expozitiei.

 

Prezenta la vernisaj Pop Emese a vorbit despre experienta de a lucra obiectele DELTACRAFT spunand ca ”intotdeauna m-au atras materialele neconventionale, probabil ca acesta a fost unul dintre motive pentru care am si fost invitata sa particip in acest proiect. Mi-a placut foarte mult sa lucrez cu materialele traditionale si sa le transpun apoi in obiecte moderne, de exemplu, plasa de pescuit este un stergar postmodern pentru care am folosit motivele traditionale pe care le-am vazut in casele oamenilor. Proiectul DeltaCraft a fost o experienta impresionanta pentru mine si sper sa-l continuam”.

 

De asemenea, Ciprian Manda prezent si el la vernisaj a vorbind despre implicarea in proiect si in realizarea colectiei: ”La inceput am fost intrigat de conceptul unui atelier de creatie ce combina designul contemporan cu mestesuguri si traditii vechi. M-a atras gandul contactului cu lumea Deltei, un loc ce l-am cunoscut doar tangential pana atunci. Nu in ultimul rand m-a atras faptul ca voi colabora cu alti designeri/artisti. Privind inapoi, DeltaCraft a insemnat multa munca, multe provocari de depasit, dar cei mai importanti au fost oamenii deosebiti cu care am lucrat si care mi-au devenit prieteni dragi.”

 

Expozitia a cunoscut pentru prima data succesul in cadrul Vienna Design Week 2015, unul dintre cele mai prestigioase festivaluri de design din Europa.

 

Proiectul expozitional DELTACRAFT mestesug + design contemporan poate fi vizitat acum si in Bucuresti in urmatoarea perioada pana pe 4 decembrie inclusv, la Galeria Galateca din C.A. Rosetti

 

Cele 13 obiecte expuse sunt ilustrative pentru tehnicile mestesugaresti uzuale. Acestea sunt lucrate din resurse naturale locale – pamant, piatra, lemn, piele si papura invocand un stil de viata sustenabil –procurarea hranei, puterea comunitara si exploreaza memoria locului.

 

Colaborarea dintre mestesugarii traditionali si designeri are scopul social de a-i pune la curent pe mesteri cu cerintele pietei contemporane, de a gasi solutii pentru ameliorarea saraciei din aceasta zona izolata. Pentru designeri, acest tip de experienta mediaza trecerea catre o abordare responsabila a procesului de design, sustenabila din punct de vedere natural si constienta din punct de vedere cultural.

 

Curatori ai colectiei: Marlene Stanciu si Mihiai Sibianu, initiatorii KraftMade.

 

Colectia DELTACRAFT mestesug + design contemporan a fost realizata in cadrul proiectului ”DeltaCraft”, initiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu KraftMade si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale „Gavrila Simion“ Tulcea (ICEM). Proiectul este cofinantat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei.