Citeste

Stiri

DeltaCraft, de la traditional la contemporan. Atunci cand i-am gasit pe mestesugarii din Delta Dunarii.

57 de mestesugari vizitati, din 16 sate si peste 1.000 de kilometri parcursi! Pe scurt, am intrat in cea de-a doua etapa a proiectul DeltaCraft, prin care ne-am propus sa revitalizam mestesugurile din Delta Dunarii, prin aducerea lor in designul de obiect contemporan.

In perioada 20 iunie – 2 iulie, am mers in satele C.A Rosetti, Letea, Sfistofca, Mahmudia, Zebil, Jurilovca, Visina, Slava Cercheza, Peceneaga, Isaccea, Luncavita, Grindu, Jijila, Macin, Greci, Turcoaia in cautarea mestesugarilor locali, dedicati meseriei lor si care inca mai practica tehnicile traditionale. Am gasit mestesugari care tes itele in razboaie vechi de sute de ani, fac broderii manuale, lucreaza lemnul, fac plase pentru pescuit, prelucreaza piele, impletesc papura si nuiele, bat stuful pe case sau picteaza icoane. in satul Greci, o familie de pietrari inca mai practica mestesugul si sparg granitul in batatura si il folosesc apoi pentru borduri si temeliile caselor.

Cortel Iulian și Moise Constantin. Cat e ziua de lunga bat granitul aducandu-l sub diverse forme.

Majoritatea mesterilor sunt in varsta si reusesc cu greu sa-si mai practice meseria. Alternativele moderne au ajuns si in lumea izolata a deltei, iar termopanele si plasticul si-au gasit rapid cumparatori. Se plang ca tinerii nu vor sa mai invete o meserie, iar munca lor este depasita. Cu toate astea, am avut placerea sa intalnim si mesteri desavarsiti, care lucreaza din pasiune si au primit cu entuziasm proiectul nostru. Fiecare cu instrumentele, tehnica, viziunea si timpul lui. Am stat de vorba cu fiecare in parte si dincolo de pasiunea pentru mestesugul lui am descoperit oameni simpli cu idealuri si multe povesti de viata. Am reusit sa ii facem curiosi de dorinta noastra de a transforma obiectelor create de ei in arta moderna.

 

Am mai povestit cu:

Toader Calciu, fierar in Isaccea. Lucreaza de la potcoave de cai pana la unelte pentru gradinarit.

Nea Vanea din satul Letea, care impleteste plase de pescuit.

Gabriela Ionita este din satul Rachelu, comuna Luncavita, si este experta in broderii si cusaturi manuale.

Dumitru Canareica, singurul fierar, dar speram nu ultimul, din satul Letea. In a doua poza este ”bormasina manuala” din atelierul de fierarit al domnului Canareica.

Costel Crimschi este cel mai priceput mester din satul Letea. Bate stuful pe case, face butoaie si impleteste nuiele pentru garduri sau diferite cosuri.

Jenica Nicolae, din Mahmudia, impleteste papura si realizeaza genti, cosuri si obiecte de artizanat.

Exponate din cadrul Muzeului Gospodaria taraneasca, Enisala si Muzeul de Etnografie si Arta Populara Tulcea

Nu vrem sa asistam la pierderea mestesugurilor deltaice si tocmai de aceea pe cei mai talentati dintre mesterii intalniti i-am invitat sa se alature proiectului nostru. Vor lucra impreuna cu echipa de designeri implicata in proiect, formata din Ana Botezatu, Emese Pop, Ciprian Manda, Marlene Stanciu si Mihai Sibianu, in cadrul atelierului de inspiratie si creatie care va fi organizat in luna august. impreuna vom produce minim 10 obiecte de design contemporan, de inspiratie traditionala deltaica, in atelierele mestesugarilor selectati si cu tehnicile lor de lucru, dar viziunea si maiestria designerilor din echipa.

Prima etapa a proiectului a presupus realizarea unei radiografii a patrimoniul cultural imaterial din zona si identificarea mestesugarilor deltaice. Ne-au ajutat partenerii de la Institutul de Cercetari Eco-Muzeale ”Gavrila Simion” din Tulcea, iar rezultatul poate fi accesat aici.

Pentru mai multe informatii legate de proiect, click aici

Proiectul DeltaCraft este cofinantat printr-un Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei si este initiat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis in parteneriat cu Asociatia Soxen-initiatorii KraftMade.ro si Institutul de Cercetari Eco-Muzeale ”Gavrila Simion” din Tulcea.

Multumim sponsorilor: Rompetrol si Hotel Delta

Credit foto: Claudiu Popescu